Karadağ’ın (Montenegro) kanyonları Piva, Tara ve Durmitor. Üç kanyonun oluşturdukları kavşakların ortası Durmitor Ulusal Doğa Parkı. Yeniden yaşamak için yeryüzünde bir yer seç deseler, seçimim burası olur… Tara ve Durmitor Ulusal Doğa Parkı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerlerini alıyorlar.
Tara Nehri 30 km kadar Bosna ve Karadağ arasında sınırı oluşturuyor. Bosna Foça bölgesinden, Karadağ Plutzen’e geçişte Tara üzerinde ahşap bir köprü kapı görevi yapıyor. Bölgeye defalarca sefer yaptım. İlk keşfim otobüs ile oldu. Yudosk adına yaptığımız bir balkan gezisinde 40 kişilik otobüsü buraya sokmuştum. Otobüs köprüye girmek için bir hayli zorlandı. Gümrük görevlileri, bizim bu köprüden geçen ilk turist otobüsü olduğumuzu, bir hayli şaşkın ifade etmişlerdi.
Sonrası daha bir şaşırtıcı. Plutzin istikametine giderken onlarca tünelden geçiyorsunuz. Tünel dedim ama aslında mağara… Mağara içinde mağara kavşaklarıda var. Kayalar oyulmuş ve hiçbir işlem yapmadan geçişe açılmış. Aydınlatma hakgetire…. Coğrafya zaten haşin. Piva kanyonu duvarlarında ilerliyorsunuz. Bir süre sonra sol taraftan sağa bir köprü le geçiyor ve hemen mağaraya giriyorsunuz. Önce sağınızda, sonra solunuzda Piva derinliğini izliyorsunuz.
Konuyu dağıtmadan Tara ile devam edelim. Tara Avrupa’nın birinci uzun ve derin kanyonu. Dünyanın en derin ikinci kanyonu. Derinlik 1300 metreye kadar kadar çıkmaktadır. Doğa sporları için çok uygun bir coğrafya. Rafting cenneti. Kanyon derinliklerinde kamp alanları mevcut. Fiyatlar ise uygun. Rafting kamplarının bir çoğu özellikle Bosna tarafı düz alanda. Buradan hizmet alırsanız, rafting esnasında iki kez pasaportsuz sınır geçiyorsunuz.
144 km uzunluğundaki bu temiz dağ nehrinin güney doğusunda, Zabjak bölgesinde ünlü Tara köprüsü yer alır. Köprü, Sırp mimar Mijat Trojan tarafından 1938-40 yıllarında inşa edilmiştir. Tamamlandığında Avrupa’nın en büyük beton kemerli köprüsü oldu. Köprü, Tara nehrinden 172 metre yükseklikte, 365 metre uzunlukta ve 5 kamerden oluşmaktadır.
Tara, güney doğudan kuzey batı istikametinde uzanırken, Durmitor kanyonu güneyden kuzeye uzanarak Tara ile buluşur, Keza, Piva’da güney kuzey yönünde Durmitor’a paralel olarak Tara ile buluşur. Bu kanyonların aralarında kalan coğrafya ise Durmitor Ulusal Doğa Park’ını oluşturur…
Durmitor kanyonunu iniş ve çıkış olarak geçilen kara yolu mevcut. Olağan üstü manzaralar içinde ilerlersiniz. Kanyon tabanında kısa bir yürüyüş ile çok güzel göllerle karşılaşırsınız. Suşiko jezera bunlardan biri ve en yakın olanı.
Piva kanyonu içinde bir de baraj var. Tarihçesini bilmiyorum ama gördüğüm en yüksek baraj seti burada. set üzerinden kanyona bakarken ürküyorsunuz. uçağın kalkış anı kadar yüksek ve arkanızda bu yüksekliğe kadar su dolu olduğunu düşünüce kaçma isteği uyanıyor. Baraj iki kola ayrılarak kanyonlar içinde uzanıyor. batı kolu üzerinde ise o şirin Plutzen kasabası yerleşiyor.
Fazla uzatmadan görsel şölene bakalım. Fotoğraflara tıklamak sureti ile büyük izleyebilirsiniz ve buraya kadar gelmişseniz aşağıya bir yorum bırakırsınız di mi?… :))
Açıklama ve resimler çok güzel olmuş abi. Harika bir gezi şöleni. Fırsatımız olsa da böyle güzel yerleri gezip gorebilsek.
Müthiş bir doğa,birbirinden güzel manzaralar❣️🙏🏻
Yol değil, yolculuktur önemli olan. Nasıl yolculuk ettiğindir, nerede durduğun, nerede mola verdiğin, ne zaman yoluna devam ettiğin, hangi sapakları kullandığın, hangi dönemeçleri aldığın, ne zaman yavaşlayıp ne zaman hızlandığındır. Kiminle yolculuk ettiğin de önemlidir elbet, yoluna çıkanlara ne yaptığındır, kimleri yoldan çıkardığındır, yolunu kesenlere biçtiğin kaderdir.
Üç Aynalı Kırk Oda
Murathan Mungan